28 Şubat 2012 Salı

FETİH 1453


Malum sinemalarda gösterimdeki meşhur film. Dün akşam ben de izledim. Elbetteki beklentiyi yüksek tutmadan bir tarih belgeseli değil kurgu sinema izlemeye gittiğinizin farkında olmalısınız. Tabii bunun da bir ölçüsü var. Hakaret boyutuna varmamalı bu kurmaca.

Genel olarak filmi beğendim. Etkileyici sahneler, efektlerle doluydu. İmkanların kullanıldığı seyirciyi sürükleyen bir filmdi. Çağ kapatıp açan bir tarihi oalyı sinemada izlemek heyecan vericiydi elbette.

Bazı noktalar eksik, bazı gerçekler az da olsa saptırılmış da olsa özünden ve temel bilgilerden fazlaca uzaklaşmış değildi.

Filmde aklımda kalan ve en çok etkilendiğim bir bölümü sizlerle paylaşmak istedim. Fatih Sultan Mehmet hayalini ve hedefini bilen ve bu hedefe varmak için her türlü stratejik ve taktiksel planı hazırlamış, bedelini ödemeye hazır, azimli, kararlı ve ateşli bir liderdir. Tabii her karar vermiş insanın karşısına negatifler çıkıyor. Çandarlı Halil Paşa film boyunca Mehmet Han'ı bu fikrinden vazgeçirmeye ve başarısız olacaklarının nedenlerini sıralamaya çalışıyor. Aslında kendisi inanmadığından bahaneler üretilmeye başlanıyor. Tıpkı bilinçaltımız gibi.

Mehmet Han'ın inancı onun inançsızlığından daha yüksek olduğundan eyleme geçiliyor. Fakat çok önemli bir nokta ki ümitlerin tükendiği, askerlerin gücünün bittiği, şevklerinin kırıldığı, isyan çıkarmak üzere hainlerin konuşmaya başladığı, Çandarlı Halil Paşa'nın azıttığı anda Fatih Sultan Mehmet'in inancı kırılmıştı. İşte o an Akşemsettin Hazretleri gelerek savaşın seyrini döndürmüştür. "Sen bunu başaracaksın." diyerek Fatih Sultan Mehmet Han'ı tekrar kendine getirmiştir. Eyub el Ensari Hazretlerinin kabrini göstererek askerlerin moralini düzeltmiş, sözlerinin güvenirliğini kanıtlamıştır.

Gemileri karadan yürüten, Ulubatlı Hasan'a sancağı burçlara diktiren, Seyit Onbaşı'ya Ocean zırhlısını batıracak top mermisini vinçsiz kaldırtan güç İNANÇTIR.

Peki ya siz?
Hayatınızda önemli kararlar aldığınızda çevrenizde Çandarlı Halil Paşa'ların mı sözünü dinliyorsunuz yoksa Akşemseddin Hazretleri gibi size inanan, size başaracağınızı söyleyen ve size yardım edene kişilerin mi? "Ne karar alırsan al sana güveniyorum ve yanındayım!" ne kadar önemli bir cümle değil mi? İşte bu inanç ve kararlılıktır İstanbul'u fetheden. Çevrenizde Halil Paşa'ları ve Akşemsettin Hazretlerini iyi ayırın. Çünkü hayatınızdaki fetihler inancınızın büyüklüğüyle olacak.